Categories
DIY

Kako napraviti praćku

Važno: ovo je oružije stoga se tako i ponašajte kada rukujete sa praćkom. Pazite šta gađate, rikošet je čest, ne nišanite na ljude i životinje koje volite. Držite van domašaja male dece. Veća deca mogu da je koriste uz nadzor i obuku od strane odgovornih roditelja.

Izuzetna je za razvijanje preciznosti, ako se gađa određeni predmet odlična je za poboljšanje kompetitivnih sposobnosti, jačanje mišića u rukama i ramenima. Kao mali sam uvek voleo da se igram sa praćkama. Tada smo ih pravili od unutrašnje gume od bicikle. Druge verzije su bile one male tzv. “pece” od strujnih žica, a pravili smo i one precizne sa štipaljkom sa municijom od kukuruza ili pasulja…

Pre nekoliko godina sam kupio na batajnici kinesku praćku sa latex okruglom gumom, malo sam gađao i dosta povratio preciznost. Moj šogor je takođe imao slično detinstvo kao i ja, a pošto redovno gleda oglase, nedavno je video  da su postale popularne praćke sa TheraBand gumom. Nije nam puno trebalo da se organizujemo i dogovorimo za kupovinu gume. Traženje dobrih rašlji smo obavili u obližnjoj šumi i mogla je da krene izgradnja profi praćke koja najbolje radi ako je municija kug-lager.

Praćka:

  • guma – TheraBand GOLD 25cm (uputstvo za vezivanje gume)
  • rašlje – od Gelegunje – ili bilo koje drugo tvrdo drvo
  • preciznost – na 20m, među oči

Izuzetna je za razvijanje preciznosti, ako se gađa određeni predmet odlična je za poboljšanje kompetitivnih sposobnosti, jačanje mišića u rukama i ramenima.

Update 01.05.2016.