O meni

Ja sam Ćuković Miloš a.k.a. chule-chux. Rođen sam 02.04.1986. u Subotici, Srbija. Od ’97. godine gajim strast prema informatici što će i postati moja životna okupacija. Naravno, opredeljujem se za obrazovanje tog područja i 2005. završavam Srednju tehničku školu, smer elektro-tehničar računara.

Logičan nastavak tome je i upis studija, odsek tehnička informatika, Viša tehnička škola u Subotici, koju sam napustio nakon 2 godine.

Profesionalno ali i iz hobija se bavim raznim sferama informatike: grafika, muzika, video, internet, HTML, CSS, lokalne i bežične mreže, administracija sistema, web i grafički dizajn, UI, UX, Drupal CMS, organizacija tima, internet marketing.

Pored toga sam veliki ljubitelj sporta (klizanje, mountbiking, stoni tenis, basket, plivanje…), muzike, kampovanja i ostalih aktivnosti u prirodi. Savladao sam osnove mnogih zanata kao što su elektronika, stolarija, bravarija, mehanika, dekoracija spoljnih i unutrašnjih fasada, kulinarstvo, vozač motornih vozila, uređivanje zelenih površina (bašti jezera…).

Kroz godine

Od 2005. do kraja 2010. sam radio na kreiranju i održavanju sajta vizioshop.com na mestu web menadžera. Kompletan sajt je prodat nakon mog odlaska, a iza sebe smo kolege i ja ostavili dominantan sajt za prodaju majica na teritoriji Srbije u to vreme.

Od početka 2011. radim za preduzeće Studio Present, Do 2013. moj posao se svodio na rad oko administracije i održavanju brendova ove kompanije, Totalbike.rsTOPfish.rsPetbox.rs. Ovo je podrazumevalo svakodnevni rad na unapređenju korisniščkog doživljaja i lakoće u online kupovini.

U junu 2013. godine sam položio prvi nivo testa za Google AdWords, u junu 2014 drugi, čime sam stekao Google AdWords sertifikat.

2015. je godina gde profesionalno radim web dizajn i to postaje celodnevna poslovna aktivnost. Dizajn je nešto što živim. Fokusiran sam na upotrebljivost, praktična rešenja, komunikaciju i korisnički doživljaj.

2016. već se vidi to da će preokupacija biti dobro prilagođavanje web sajtova mobilnim telefonima, biće tu web aplikacija u kombinaciji sa Android aplikacijama i još dosta toga zanimljivog nadam se.

2017. mali zaokret u karijeri. Posao raste a nove generacije moraju osetiti kako je to dizajnirati sajtove i smišljati procese i koncepte.

Tu sam još u UX/UI ali deo radnog vremena posvećujem menadžovanju projekata. Organizacija posla, on-boarding novih kolega, održavanje kulture firme, sve su to novi poslovi koje učim.

Cilj za 2017. godinu je reč fokus.

Još jedna novina. 20 godina sam bio zakoreli MTB vozač, ali 2017ta. će definitivno proći u Road fazonu. Pazario sam TREK SLR. Duge staze i patnja po vrelom asfaltu i oštrom vetru, ja spreman!

YouTrack, komunikacija sa klijentima, organizacija poslova i menadžovanje tima je sada najveći deo mog radnog vremena. Sve više se uključujem sa svojim kolegama u Drupal zajednicu, cilj je približiti ljudima dobre stvari koje pruža ovaj CMS.

2018. Opet promena pozicije, napredujem, sada sam COO, više se bavim upućivanjem, savetovanjem, ukazivanjem na dobre prakse. Pokušavam što jednostavnije da rešim komplikovane probleme.

2019. Igradili smo prvu IT, pametnu zgradu u Subotici – Digital Hive, i veoma smo ponosni na nju. Sada je to dom za oko 100 IT stručnjaka iz Vojvodine.

Sve više obrađujem prodaju, pshilogiju prodaje, analiza ljudckih potreba.

2020.

Ovo je četvrta godina koliko redovno – amaterski vozim drumaša sa J.B.S.T. ekipom. Trek-a je zamenio prvi karbonac Spectre. Prosečno godišnje prelazimo oko 2500 km.