Categories
DIY

Kako napraviti jezero u dvorištu i filter

Posedujemo jezero sa rekom zapremine 500l. Preporuke na koje sam naišao nalažu da filter treba da bude minimum 10% zapremine jezera. Ovo je za sada prikaz jednog taložnika sa primesama filtera zbog ćelija kroz koje prolazi voda.

Problem

Zbog male zapremine bazena, voda se brzo zaprlja od algi i toplote jer je samo polovinom dana hlad iznad jezera. To ne smeta u jsenjim, zimskim i prolećnim periodima ali leti je to prava supica i ribice kao da plivaju u termalnoj vodi.

Kada je voda topla, sunce greje, alge rastu i umiru ostavljajući za sobom otpad koji se razgrađuje i prlja vodu a to naravno šteti ribama. Da je jezero recimo 3000 m3 moglo bi samo da se održava čak i leti, ali ja sam morao da uradim barem minimalno filtriranje.

Voda je providna samo na površini

Dodajem naravno i hemiju, tzv. Algen Stop, ali ni to neće pomoći u toj meri da vam ne treba filter.

Odlučio sam se za prototip varijantu, od najjeftinijih komponenti koje sam mogao nabaviti. Iskreno nisam bio siguran da će da “radi” iz prve ali jednom sam mora probati.

Iz jezera pumpa vodi vodu kroz 5m creva na vrh reke, onda se spušta i upada ponovo u jezero. Ovaj krug sam morao preseći na samom vrhu reke kako bi ubacio filter. Dobro je što sam imao takvu poziciju da je on smešten na još višoj poziciji od samog vrha reke pa voda može slobodnim padom da izlazi iz njega.

Materijal:

  • korito, bure ili sl. (litraža mora biti min 10% zapremine jezera kojeg želite čistiti)
  • creva
  • konektori
  • slavine
  • silikon
  • šelne za stezanje creva
  • pleksi glass ili sličan materijal za pravljenje ćelija
Slavine za regulaciju protoka vode

Veoma bitan deo su slavine sa kojim se reguliše dotok vode. Zašto je to bitno? Recimo da imate jaku pumpu za vodu, to neće smetati ako ne postoji filter, voda će se jednostavno brže okretati… Ali ako je u priči filter, jaka pumpa tera vodu u filter, filter nema dovoljnu propusnu moć da prečisti vodu i da je izbaci iz sebe i tada se desi prelivanje i mešanje vode sa talogom. Filter tada ne radi i nema svrhu, a jezero vam se može skroz isprazniti (ribice pa pa).

Sa slavinama regulišete to da ako je pumpa eventulano jaka polovni vode koja dolazi u filter puštate u njega, a drugu polovonu vraćate odmah u jezero, može to biti da 1/3 ide odmah nazad u jezero a 2/3 u filter… sa slavina se ovo reguliše.

U mom slučaju pumpa je idealno ukomponovana sa filterom i slavine nisu potrebne, ali to nisam mogao znati unapred.

Kako radi filter za jezero

Voda ulazi u filter u prvu ćeliju ali skroz na dnu. Zatim se penje i ulazi u nadograđeni deo, preko koga, opet na dnu ulazi u drugu ćeliju, i tako identično u treću.

Ovim postižemo stalni gore – dole efekat protoka vode koji ima za cilj da talog uvek ostane na dnu jer je on teži od same vode, taloži se. Na kraju u korito reke vraća se čista voda.

Model filtera sa ćelijama i tok vode

Njegova učinkovitost se može još više povećati dodavanje u svaku ćeliju kamenja, džakova od krompira, keramike za filtere, sunđera, aktivanog ugalj itd. Dakle bilo koji medijum koji se inače koristi u filterima.

Mane prototipa

Korito mora biti čvrsto i kompaktno. Zbog mekane plastike i savitljivosti nije moguće dobro i precizno napraviti ćelije običnim lepljenjem silikonom, jednostavno nije dovoljno čvrsto i dugotrajno. Probajte u startu napraviti neki okvir za plastiku, da li od betona ili drvenog rama… Idealno bi bilo kada bi ćelije i koristo bile izrađene iz jednog dela, lakše je čišćenje i baratanje. Zamislite sve moguće scenarije, zimu, loše vreme, selenje filtera, čišćenje i sl.

Čišćenje filtera

Pošto za sada nema filterskog medijuma koje sam gore nabrojao, čišćenje je relativno lako. Postavi se jedna kanta ispod nivoa filtera i uzmete obično crevo 2-3m. Jedan kraj creva stavite u filter – vodu a drugi kraj u svoja usta. Srki metodom povučete vodu i pre nego što se napijete filterske vode stavite kraj creva u kantu. Princip je isti kao kada se vadi gorivo iz automobila u kantu…

Sa ovom metodom se dno filtera može veom dobro očistiti – usisati a ceo proces je gotov za manje od 2 minuta. Vodu u kanti zajedno sa prljavštinom ostavite 3h, sav talog će pasti opet na dno, vodu upotrebite za polivanje biljaka ili je vratite nazad u jezero a talog bacite pod neko drvo.

Video prototipa filtera za baštensko jezero

Na fotografijama se lepo vidi kako se na dno i zidove filtera lepi prljavština iz jezera i ostaje.