Categories
DIY Smart Home

Funkcionalno ali ne i elegantno

Obožavam da napravim prototip koji toliko dobro radi posao da mi nije ni bitno što ne izgleda lepo.

Kroz život volim da optimizujem stvari. Da pratim navike sebe i ljudi koji su oko mene i onda da adaptiram neki posao ili način života tim navikama.

Ranije sam forsirao da se navike promene u velikoj meri, sada sam to smanjio i radim na optimizaciji navika.

Da bi ste još bolje razumeli od čemu pričam krećem sa mojim omiljenim plastičnim primerima:

Prekidač za sijalicu

Supruga jako voli da ima puno svetla u kupatilu da se dobro vidi neki mitiser koji cedi i sl. 😅. Zato obično svetlo nije dovoljno nego je potrebno i ono kod ogledala.

Kada upali to dodatno svetlo naravno da ga kasnije ne ugasi… sreća pa su sada LED sijalice aktuelne pa ni potrošnja nije velika.

Nije toliki problem što ga ne ugasi nego još i otovri levu stranu ormara zbog alatki i desnu stranu ormara jer se tu u unutrašnjojsti palilo to dodatno svetlo.

Kada uđeš u kupatilo nije baš lep prizor razjapljenog ormara koji u sebi krije 200 sitnica.

Zato sam prekidač za svetlo sproveo spolja – sa strane ormara i dobio sam to da barem jedna strana nije otvorena doživotno.

Pre ovoga sam naravno pokušavao da objansim supruzi da zatvara orman, gasi svetlo – naravno bez uspeha, a sada sam joj pomogao da ima jedan korak manje i imamo samo jedan otvoren deo ormara 🙂

Biće tu jednog dana i Pierre, jer ipak ovo je samo prototip.

Ranije je prekidač bio tu unutra, sada je probušena rupa na desno pa je spolja.
Spoljna jedinica 🙂

Sušač za krpe

Drugi primer je vezan za kuhinjske krpe. Znate da se puno kuva pa je krpa vrlo često u upotrebi a zato i mokra. Klasična kačalica za krpu je onako skupi i tada se sporo suši. Radijator radi samo zimi… šta uraditi?

Rerna je dosta dalje pa je nisam mogao iskoristiti za rašireno sušenja krpa, ali je služila kao inspiracija.

Uzeo sam drvenu šipku za stolarske tiple, dva kukasta šrafa i ograničio kretanje ženskim gumicama za kosu 😀.

Pozicija je odlična za brisanje ruku ili noževa a i mnogo se brže krpe osuše. Ima mesta za dva kom.

Razmišljam da kupim takve široke – horizontalne ručke za otvaranje ormara i onda njih da iskoristim umesto ove skalamerije…

Držač cegera

Pre nekoliko godina sam kupio drvenu policu za stvari koje ostavljaš kada dođeš kući. Za novčanik, sitniš, ključeve… i cegere.

Na dnu te police postojali su ravni nosači – zamisao stolara je bilo da tamo neko obesi jaknu, ili ključ ili kapu?! Mi smo to koristili za odlaganje cegera.

Međutim ima ih dosta, uleti tu i po neka kesa, nešto lakše nešto teže i ne mali broj puta se desilo da sve padne dole – skliza se.

Zato sam ovde ugradio dodatne graničnike u vidu običnih šarafa za drvo, sada stvari mnogo teže mogu da skliznu “same od sebe”.

Mali dodatak – rešenje frustracije

Ovo što radim je delimično u pravilu “bolje završeno nego savršeno”, jer mi je u planu da unapređujem ove stvari – jednog dana.

Ali ove radnje su bile urađene sa minimalno uloženog rada a jako smo brzo dobili proizvod koji odmah posle adaptacije mnogo bolje radi.

Sme neko da podeli svoj DIY “hack”?