Categories
Preporuke

Bolna stopala (Plantar Fasciitis)

Zaređala se serija bolnih tekstova, ali to je realnost. Nekome problemi krenu sa 30, nekome sa 40…, bitno je osetiti ih i prepoznati na vreme. Po mogućstvu reagovati da se ne “prošire” i pogoršaju.

Patike za trčanje

Rešim ja da prvi put u životu kupim patike sa penom “foam”. Svi poznati proizvođači patika za trčanje izbacili su svoje modele sa ovom podlogom.

Ja sam izabrao Adidas Galaxy (Cloudfoam Ortholite). Dok sam ih probao u dućanu, sve je bilo ok. Prva pomisao je bila “kao da šetam po oblaku”.

Sledećeg dana krenem u šetnju i već nakon 50 metara osetim da me nešto bode u levom tabanu. Ne mrzi me, skinem patiku, proverim, nema trna, nema kamena… Obujem se i krenem dalje. 

Posle par koraka opet se javlja probadajući bol, kao da mi neko zariva iglu u sredinu stopala. Opet stanem, skinem patiku, skinem i čarape, proverim sve istresem, ništa ne ispada, sve deluje normalno. Nastavim šetnju ali bol se opet javlja s vremena na vreme.

Probao sam sledećeg dana ponovo, otišao do posla, ista situacija i tako još nekoliko puta.

Pomirio sam se sa činjenicom da mi model patika i ta nova pena jednostavno ne odgovaraju jer sa druga 3 para patika nemam taj problem.

Vratio sam se starom modelu patika

Posle nekoliko nedelja počeo sam i tu da osetim manju verziju tog bola ali ne tako učestalo kao sa novim modelom. Skoro da je bol bio neprimetan ali se ipak osetio.

Kao da sam “pokrenuo” bol u stopalu kada sam šetao u novim pena patikama?! Ništa mi nije bilo jasno.

Ovo me je dalo na razmišljanje da je ipak možda problem u mom stopalu. Opet Google i YouTube. Tražio sam “probadajući bol u stopalima” “needle like foot pain” i slične upite.

Kada sam došao do ovog videa, rekao sam sebi “Ne možeš ništa da izgubiš”.

4 metode koje sam praktikovao i još uvek vežbam su:

  1. oklagija
  2. teniska loptica
  3. istezanje na stepenici (stranici kreveta)
  4. hodanje bos što više

Kao što u videu lik kaže, ako imate ovaj problem osetićete mesto na kome se desilo “zadebljanje” ligamenata i tu će najviše da boli pri stisku.

Posebnu pažnju treba obratiti na taj deo i dobro ga razdrmati. Vežbe treba raditi ne duže od 2 minuta u jednoj seriji, dovoljno je jednom ili 2x na dan.

Poboljšanje

Ne smem još da kažem da sam se izlečio 🙂 ALI posle dve nedelje ovih vežbi, prekjuče sam prvi put obukao stare nove cloud foam patike i krenuo u nabavku.

Trnci su tu i tamo bili prisutni, ali onog neprijatnog i jakog bola probadanja igle više nije bilo. Testirao sam šetnju i juče, i danas, poboljšanje je evidentno.

Naslov ovog video definitivno potvrđuje da je moguće za kratko vreme otkloniti ovaj bol.

Uzrok

Ako sam ja dobro shvatio, uzorok ovoga je preterano udobna obuća. Ja sam u patike redovno stavljao dodatne uloške da mi još sve bude mekše. Definitivno nije bilo potrebe za time. 

Zaključak

Ljudskom stopalu bi najdraže bilo da smo uvek bosi. Naravno to možemo činiti zbog povreda, hladnoće, toplote… spoljnih uticaja, ali bi trebali ići bosi kad god imamo za to priliku.

Ja sam bukvalno umrtvio svoje ligamente koji spajaju petu sa korenom prstiju. Nisu morali ništa da rade zbog preterane udobnosti i počelo je da se stvara tvrdo tkivo. 

Sa gore pomenutim i ovim vežbama se oni ponovo pokreću i razmrdavaju a tkivo razbija. Potrebno ih je ponovo aktivirati.

Sprava ispod često može da se kupi na vašarima i kod kineza, i ona je super da je uvek ispod stola.

p.s. prilagodna muzička numera ide uz tekst: